De 10 wetten van crisismanagement
Gijs Weenink en 9 andere adviseurs hebben hun adviezen gebundeld in de strijd tegen de gevolgen van de coronacrisis. In het boek Never waste a good crisis helpen ze managers en ondernemers met praktische tips.
Een crisis lijkt altijd onverwacht te komen, maar in werkelijkheid wordt een onderneming met enige onregelmaat getroffen door een crisis. De ene keer door een kredietcrisis of een epidemie, de andere keer door een nieuwe concurrentie. Zorg dus dat je voorbereid bent, waarschuwen de auteurs in het boek Never waste a good crisis. De 10 wetten van crisismanagement. En als je getroffen wordt, kom dan zo snel mogelijk in actie.
Het boek is een initiatief van de auteurs om collega-managers en -ondernemers een handje te helpen. In hun rol als adviseur of trainer beschrijven ze met welke maatregelen op hun vakgebied ze zelf goede ervaringen hebben.
Debatdeskundige Gijs Weenink stelt in het boek het belang van leiderschap ter discussie. Moet je tijdens een crisis openstaan voor discussie, of moet je rücksichtlos knopen doorhakken? Weenink zoekt de oplossing in het midden, en wijst op de zachte hand van Nelson Mandela en het belang van het organiseren van tegenspraak.
Aan de leider die niet weet welke kant het op zal gaan, wijst hij op de successen die bedrijven als Shell hebben behaald met scenarioplanning: ‘De Amerikaanse regering maakt gebruik van scenarioschrijvers uit Hollywood die voor haar de meest krankzinnige manieren bedenken waarop terroristen kunnen toeslaan. Beter goed voorbereid dan slecht verrast.’